Home Αρχαιολογικοί χώροι Αχέρων Ποταμός

Αχέροντας ποταμός

Το ποτάμι της Ηπείρου που είναι συνυφασμένο με το πέρασμα της ψυχής των νεκρών ανθρώπων στον κόσμο του Άδη. Ο Αχέροντας πηγάζει από τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα νερά του ποταμού ήταν πικρά καθώς ένα "στοιχειό" (τέρας) που ζούσε στις πηγές του δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά. Έτσι πήρε και το όνομά του το χωρίο Γλυκή. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από την αρχαία Ελληνική μυθολογία που μαρτυρά την συνέχεια αυτής στην σύγχρονη πλέον λαϊκή παράδοση είναι το εξής: Κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο ποταμός αυτός αποτελεί κλάδο του ομώνυμου υπόγειου ποταμού, το διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο "ψυχοπομπός" Χάρων, μεταφέροντας τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Στο δρόμο του ο ποταμός διασταυρωνόταν με τους Πυριφλεγέθοντα και Κοκκυτό, συναποτελώντας τους τρείς ποταμούς του Άδη, και οι τρεις με θλιβερά ονόματα (Αχέρων = χωρίς χαρά, Πυριφλεγέθοντας = πυρακτωμένος, Κοκκυτός = θρήνος) συμβολίζοντας την θλίψη του θανάτου.

Ο ποταμός διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της δυτικής Ηπείρου και κοντά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τρίκαστρο και περνά από ένα στενό και επιβλητικό φαράγγι.  Η περιοχή αυτή ονομάζεται "Στενά του Αχέροντα", είναι εξαιρετικής ομορφιάς και παρουσιάζει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον. Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής των Στενών του Αχέροντα, η τραχύτητα των γύρω βουνών, η πλούσια βλάστηση και τα καθαρά και ορμητικά νερά του ποταμού, συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς. Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί που η ροή του είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λιμνούλες, τόποι ιδανικοί για τη διαβίωση πολλών αμφιβίων και ψαριών. Σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους (αρκετές φορές το ύψος τους ξεπερνά τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού στα σημεία αυτά φτάνει τα δύο μέτρα). Σε μερικά πάλι σημεία, η επιφανειακή ροή του νερού είναι μικρότερη, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Όμηρος περιγράφει τις εκβολές του Αχέροντα ως "...ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες". Ο ποταμός αποτελούσε το δρόμο μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη Λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη. Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε στη βορειοανατολική όχθη της Αχερουσίας λίμνης, πάνω από μια σπηλιά στη συμβολή των ποταμών Αχέροντα και Κωκυτού, ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους είναι το δέλτα του Αχέροντα, το οποίο αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πτηνών και ζώων. Για μεγάλες οδοιπορικές διαδρομές, υπάρχουν μονοπάτια και δρόμοι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με σπουδαιότερες από αυτές, τη διαδρομή από τη σκάλα της Τζαβέλενας ως τις πύλες του Άδη. Μπορείτε να περάσετε αρκετά μέσα στα Στενά πότε κολυμπώντας, πότε περπατώντας και πότε σκαρφαλώνοντας πλάι από καταρράκτες. Στην αρχή των Στενών θα βρείτε και τη «Σκάλα της Τζαβέλενας» και από το μονοπάτι αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε το σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα.
Μια σπάνιας ομορφιάς και αγριότητας τοποθεσία, είναι το φαράγγι - χαράδρα, απ όπου διέρχεται ο ποταμός Αχέροντας και οδηγεί τα κρυστάλλινα και διαυγή νερά του από το άνοιγμα των βουνών του "Ντάλα" προς την έξοδό του για τον ανοιχτό κάμπο, που από αιώνες είχαν δημιουργήσει οι προσχώσεις του, το Φανάρι. Είναι η χαράδρα του " Ρέτσι", κοντά στη "Σκάλα της Τζαβέλενας". Μια ομάδα επισκεπτών, κατακαλόκαιρα, θαυμάζουν την λευκότητα των βράχων στο έβγα των νερών του Αχέροντα, τα ολοκάθαρα και δροσερά νερά του, που βγαίνουν από τις ρίζες τους και προσπαθούν να συλλάβουν με το νου και την φαντασία τους το τι ακριβώς κρύβεται μέσα στην χαράδρα με τους πανύψηλους, σκιερούς και απόκρημνους βράχους. Εκβολές Αχέροντα. Βρίσκονται στο χωριό Αμμουδιά, που είναι ότι ακριβώς λέει το όνομά του. Ένα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία απ' όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό μέχρι σχεδόν το νεκρομαντείο (4 χλμ.). Η περιοχή έχει προταθεί να ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Στο χωριό Αμμουδιά λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αμβρακικού (ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ).

κλικ στίς foto για μεγένθυση